Sådan sortere du dit elektronikaffald

battery recycle bin

Du kender sikkert det med at have ryddet op i kælderen eller på loftet, hvor du har haft gammel elektronik til at stå, eller skal det gamle elektronik skiftes ud, men du er i tvivl om hvordan man sortere det og hvad skal afleveres hvor. Her kommer der en guide til hvordan du sortere din elektronik rigtigt.

Småt- eller stort elektronik?

Når du står og skal smide gammelt elektronik ud, er det vigtigt at det bliver sorteret og afleveret de rigtige steder. Det kan oftest sorteres i 3 overordnede kategorier, småt elektronik, stort elektronik og batterier. Man kan typisk kende småt elektronik ved, at det er husholdningsapparater, værktøj, lejetøj m.m., det er oftest hvor batteriet eller anden strømforsyning, som ledninger kan tages ud. Man kan også kende småt elektronik på størrelsen, hvor den største dimension ikke må være over 50 cm. Det skal afleveres på genbrugspladsen i en container eller det sted, hvor din lokale genbrugsplads vil have det.

Stort elektronik er oftest fjernsyn, køleskab, ovn, vaskemaskine, tørretumbler og større lyskilder som lysrør. Den sidste kategori er batterier, som skal sorteres for sig, da mange batterier kan genoplades og genanvendes. Når du smider din gamle elektronik ud, skal du tjekke om det har batterier og om de kan tages ud. Batterier skal også sorteres i store batterier, der ikke er genopladelige og batterier der kan oplades igen.

For godt til at smide ud

Inden du smider din elektronik ud, bør du overveje om det er for godt til at smide ud. Der er kommet flere steder, hvor du kan aflevere din elektronik, som de sælger videre og få kontanter retur. Der er også flere virksomheder, som tager dine gamle maskiner, som vaskemaskine, opvaskemaskine, tørretumbler m.m. med retur, når du køber nyt. Når du vælger at aflevere din elektronik steder, hvor det sælges videre eller genbruges er du med til at undgå at mere elektronik bliver produceret.